Baromfi - díszbaromfi. Több mint hobby.

Magyar sárga kettőshasznú - Erdélyi kopasznyakú - Maláj harcos (viador) - Gyöngytyúk (több színben) - Bráma - Orpington- Pézsmaréce (némakacsa)- Liba

Bráma - (Bráhma Brahma)

brama_1_-_ezust.jpg
Ez a díszbaromfifajta hatalmas méretével és elragadó látványával vívta ki hírnevét. A baromfik királyának vagy óriásának szokták nevezni. Minden színváltozata elragadó látványt nyújt csodálójának, tenyésztőjének. Általában nem haszonállatként, hanem díszbaromfiként ékeskedik a kertekben, udvarokban. Megjelenése magára vonja a figyelmet. Legfőbb jellemzője a monumentalitás, ékesség és gyönyörűség harmóniája. Nem hiányozhat egyetlen baromfiudvarból sem.
A Bráma ázsiai és amerikai eredetű. Az első példányokat Chamberlain Nem Yorkban (1846) matrózoktól vásárolta. Származási helyéről azonban nem állnak rendelkezésünkre pontos feljegyzések. Az tűnik eddig a legvalószínűbbnek, hogy a Bráma a chochinnak és a maláj tyúknak a keresztezése lehet. Hazája valószínűleg India a Brahmaputra (nevét is innen kapta) folyó mentén elterülő kisebb füves területek. Az első világos Bráma 1852-ben érkezett Angliába majd 1853-ban érkeztek az első sötét színű Brámák. Az első Brámák Németországba a 19. század ötvenes évei körül érkeztek. Ezt a fajtát elsősorban csodálatos látványáért tartják. Azonban tojástermelése sem elhanyagolható, hiszen évi 140 db. Igaz 140 db csak első évben van aztán a következő években 110 db körüli. A tojások színe sárgásbarna, sárgásvörös. A tenyéssz tojás legkevesebb tömege 53 gramm. A kelésük általában nem a legjobb, hiszen párzásuk a hatalmas test miatt ügyetlen. A Brámának kotlási hajlama létezik azonban nagyon csekély. Fantasztikus látvány tárul az ember elé, amikor meglátja azt a hatalmas kotlóst kiterített szárnyakkal és a gyönyörű formás kiscsibéivel. A nemek megállapítása napos korban csak a sárga-fogoly színűnél lehetséges. A többi színnél még nem lehetséges napos korban megállapítani a nemeket. A keléstől számított hosszú hónapokig a megállapítása nehézségekbe ütközik. A megállapításhoz jól kell ismerni a Brahma fajtaleírását. A kakas jellemzője a taréj, ami jellegzetesen felülő és háromsoros valamint koronák nélküli. A másik jellegzetessége a kakasnak az áll lebeny.  Amelynek a helyes formája: kicsi, jól kerekített és finom szövésű. A tyúk jellegzetességei a kis taréj és a pici áll lebeny valamint a méretbeli különbség. A legszembetűnőbb különbség a nemek között  méretben van, a kakas jóval nagyobb, mint a tyúk és jóval nagyobb farktollat visel. A kakas testtömege 3-5 kg között szokott lenni, míg a tyúké 3-4.5 kg.

brama_4_-_ezust.jpg

brama_csibe_1.jpgWeblap látogatottság számláló:

Mai: 21
Tegnapi: 77
Heti: 21
Havi: 1 129
Össz.: 1 526 246

Látogatottság növelés
Oldal: Bráma
Baromfi - díszbaromfi. Több mint hobby. - © 2008 - 2018 - baromfi-diszbaromfi.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weblap készítő egyszerű. Weboldalak létrehozására: Ingyen weblap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: gyongytyuk tartasa - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »