Baromfi - díszbaromfi. Több mint hobby.

Magyar sárga kettőshasznú - Erdélyi kopasznyakú - Maláj harcos (viador) - Gyöngytyúk (több színben) - Bráma - Orpington- Pézsmaréce (némakacsa)- Liba

Tanácsok

Ha valaki erre a hobbyra vagy tevékenységre adja a fejét, akkor azt javasolnám, hogy kezdje el a magyar sárga tyúkkal és a némakacsával.
A magyar sárga tyúk közepes testalkatú, nagyon szívós lény, jó tojó és szépen kotlik a második évben. Eléri a 2,5-3 kilót.
A némakacsa gyorsan nő, keveset kell vele foglakozni, nem teszi tönkre a kertet, megeszi a csigákat. Kevés kukoricát vagy más takarmányt kell adni nekik. Szót-fogadók, csendben vannak, kotlanak 2x egy évben, szépen felnevelik a csibéket. Ha van az udvarban egy pocsolya el-nem, mennek a környékről. Nagyon gyorsan fejlődnek és elérik a 4,5-7 kilogrammot. A húsuk ízletes és sütés közben nem esik össze. Igen, és jó ha visszavágják a szárnyit, mert lehet elrepülnek, és nem térnek vissza párzás idején.   
Mindkét baromfifaj tenyésztésénél megvan a sikerélmény, ami felbátorítja az embert és a következő évben, bővítheti az állományt más fajokkal.

Naposcsibék: a tartás feltételei.

nevelolada_1_.jpg

nevelolada_2_.jpg


Tiszta, fertőzésmentes környezet. Nem elegendő csak kitakarítani, hanem az esetleg ott megbúvó korokozókat, csírákat is el kell pusztítani. A frissen oltott mész a legáltalánosabban használt fertőtlenítőszer. Egy rész frissen oltott mész és három rész víz keverékéből készül. Csak a frissen oltott mész fertőtlenít. A helység háromszori meszelése erőteljes fertőtlenítést eredményez.
Mennyiségtől függően az első hetet egy papírdobozban is tölthetik, és ahogy nőnek, mindig nagyobb területet kell számukra biztosítani. Az almozásnál fontos tényező, hogy mindig tiszta és penészmentes anyagot használjunk, és azt egyenletesen terítsük szét, 7-8 cm vastagságban.
100 db csibére 1 hetes korig 1m2 terület
2 hetes korig 2m2 terület
3 hetes korig 3m2 terület
4 hetes korig 4m2 terület
Naposcsibe fogadásánál a legfontosabb a huzatmentesség és a megfelelő hőmérséklet.
Ha megfázik a naposcsibe, nagyon magas elhullással jár.
1-3 napos korig 35 Celsius fok
3-7 napos korig 32 Celsius fok
7-14 napos korig 29 Celsius fok
14-21 napos korig 27 Celsius fok
21-28 napos korig 25 Celsius fok
28-35 napos korig 22 Celsius fok
35 napos kor felett 18-20 Celsius fok
A hőmérsékletet a csibe magasságában kell mérni a hőmérővel, de szemmel is lehet látni, hogy megfelelő-e a hőmérséklet. Abban az esetben, ha megfelelő, a csibe eszik, iszik, egy része pihen, szét vannak terülve egyenletesen a nevelőtérben. Ha a hőmérséklet alacsony, összebújnak csomókra. Ha nagyon meleg van, mert ez sem jó, akkor nyakukat előretolva, szárnyukat széttárva hasalnak, és erősen lihegnek. A nevelés során erre nagyon oda kell figyelni, és fűtéssel, vagy szellőztetéssel el kell érni azt, hogy a csibe jól érezze magát.

Takarmányozás
<<  Három hetes koráig jó minőségű intenzív indító tápot, utána intenzív nevelő tápot adjunk a csibéknek mindaddig, amíg el nem érik a kifejlett súlyúkat. A vágás előtt két héttel álljunk át befejező tápra. Ügyeljünk arra, hogy az indító táp legalább 21%, a nevelő 19% fehérjét tartalmazzon, valamint tartalmazza megfelelő gyógyszereket is. A tápot ne hígítsuk kukoricával, vagy búzával, mert a tápértékét elveszti, valamint a tápban lévő gyógyszer hatástalan lesz a kokcidiózissal szemben, mivel a hígítás révén nem kapja meg a megfelelő mennyiséget. >>
Ezt javasolják az intenzív baromfitenyésztők.
Ettől eltérően és sajátos nevelési takarmányozást alkalmazok, igen jó eredménnyel.
A tápok megerőltetik a baromfik szervezetének növekedését, fejlődését. Ezt alkalmazzák a nyereség centrikusok, akik azt akarják, hogy 2 hónap alatt a baromfik fejlődjenek ki, érjék el a 1-2 kilós, sújt hogy lehessen piacra dobni. 
Régebben, ősszel, vásároltam ilyen baromfikat. Ekkor döntöttem el, hogy baromfitenyésztéssel fogok foglakozni, de nem ilyen módón. Ugyanis a vásárolt baromfik nem tudtak járni, alig volt rajtuk tollú, nem ismerték a füvet, a kukoricadarát és a búzát. Sápadtak, vérszegények, gyengék voltak. Ép csak, hogy éltek.  ,, Ezek mik?” kérdezték a gyermekeim, amikor meglátták őket.
Lassan rászoktattuk őket a természetes eledelre. Következő évben már szép sárgák voltak, teljesen helyre jöttek. Ezeknek tojásait keltettem ki és megalapoztam a törzsállományomat, amit természetesen azóta is frissítek, bővítek.
Tehát, 3-4 hetes korukig a csibéket gyógyszeres indító táppal takarmányozom felsben kukorica és tritikálé darával.  Az ivóvizükbe Jolovit vitamint kapnak. A nevelő ládákban mosott kvarc homok van, amit hetente átrostálok és frissítek. Időnként behintem Piretrin Extrával, úgy, havonta egyszer.

csibekifuto_2.jpg

csibekifuto_1.jpg
Egy hetes koruk után, ha szép idő van, kiviszem őket a szabadba, fedet röptetőbe (vollierbe), amit én járókának nevezek. Három-négyhetes korukban kapják a kukoricadarát, szóját, árpát és búzadarát. Hat-nyolc hetes korukban már szabadtartásba kerülnek a többi baromfi társaságában.
A fejlődésük természetes, lassú és garantáltan makkegészségesek. Reggel kimennek, és este szépen beülnek a helyükre. Napközben többször kapnak vizet és takarmányt, de ez mellet bogarásznak, csavarognak, kapirgálnak, napoznak vagy a susnyásban hűsölnek. Kint a szabadban együtt vannak a felnőtt állománnyal, igaz, rendelkeznek vagy 2 000 m2 bekerített területtel.
Folyamatosan rendelkezésükre áll egy vödör mész, amit rendszerint felborítanak vagy, nagy előszeretettel, tojóláda ként használja néhány tojó.
Minden etetéskor van egy kis simogatás. A fiatal állomány igényeli és élvezi a programnak ezt a részét. A holland bóbitások, orpingtonok, de a magyar csibék is felugranak a térdünkre, vállunkra. Ha idegenek vannak nálunk, akkor nem ennyire barátságosak, sőt az öreg kakasok gyanakvóan és izgatottan figyelik az eseményeket.
 
Itatás
A baromfik előtt mindig biztosítani kell az elegendő tiszta vizet. A vizes edényeket rendszeresen mossuk és fertőtlenítjük, különösen a nyári időszakban.

furjek_1_hetesek.jpg

Az ennivalót mindig szárazon kapják, soha nem vizezzük, mert bélfertőződéshez vezethet. Szükséges a szelén utánpótlás is. A víz savanyítás jótékony hatással van a bélflórákra. A savanyítást legegyszerűbben almaecettel tudjuk, elvégezni. Én kizárólag esővizet adok az álományomnak, amit ráadásul strukrurálok (ionizálok).

Higiénia
A baromfikat mindig tiszta kifertőtlenített helyre telepítsük. Minél fiatalabb állományt telepítünk, annál fontosabb a higiénia. A naposcsibe a legérzékenyebb a környezeti fertőzésekre, kevésbé az előnevelt és még kevésbé a kilós.
A csibéket 4-6 hetes korukig külön épületben neveljük. A keltetéssel és neveléssel én foglakozok, a nagyokkal pedig a párom.
A rendszeres parazita-mentesítés háztáji állományoknál nem szokásos, mivel a fertőzöttség nem szokott tüneteket okozni, másrészt a műveletnek jelentős anyagi vonzata, van. Az élősködők elleni legjobb fegyver a baromfik tartózkodási helyének rendszeres mechanikus tisztogatás utáni fertőtlenítés, amit félévenként új talaj behordásával és a külső élősködők elleni, olcsó porzószerek alkalmazásával tehetünk teljessé.
A baromfi ól belső felületeit havonta 0,1%-os, némi szappant, ultrát is tartalmazó, hypós lemosással fertőtlenítjük! Az oldat készítéséhez 1 dl hypót  6-8 l vízben oldunk, és egy teáskanálnyi ultrát is keverünk hozzá; alapszabály ugyanis, hogy a fertőtlenítőszer csak zsíroldószerrel és mechanikailag tiszta felületen fejt ki kellő hatást.

Vitaminok
Ha azt akarjuk, hogy a csirkék jó ellenálló képességgel bírjanak, és növekedésük megfelelő legyen vitaminkészítményt, kell adni nekik.
A JOLOVIT számos vitaminféleséget tartalmaz és kisebb állományok kezeléséhez is megfelelő csomagolásban kapható. Már a naposcsibék megérkezésekor adható, 3-5 napig a kamillateába adagolva.
A TETRASELÉN a szelén és E-vitamin hiányos állapotok megelőzésére és kezelésére ajánlatos. A szelénhiányra vezethető vissza a csirkék mozgászavarával és lebénulásával járó vázizomzat elfajulás, melynek a bőr alatti vizenyők keletkezése a jellemző tünete.

Újdonság a baromfi tartásban.

Amit bevezettem ebben az évben, (2012) az a kakas mentes nap, amit ajánlok mindenkinek.
Ez úgy történik, hogy minden második nap a kakasokat bezárva tartjuk. Ilyenkor a tojók nyugodtan fürdenek, napoznak, és akkora begyeket raknak, hogy az csoda.
Eredmény:
- a tojók jobban tojnak,
- kövérebbek, nyugodtabbak
- a kakasok sokkal jobban végzik dolgukat,
- a tojások 99%-ban meg vannak termékenyítve,
- a tojók nem sérülnek annyira, és az esetleges sérülések gyorsabban gyógyulnak.Weblap látogatottság számláló:

Mai: 14
Tegnapi: 77
Heti: 14
Havi: 1 122
Össz.: 1 526 239

Látogatottság növelés
Oldal: Tanácsok
Baromfi - díszbaromfi. Több mint hobby. - © 2008 - 2018 - baromfi-diszbaromfi.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weblap készítő egyszerű. Weboldalak létrehozására: Ingyen weblap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: gyongytyuk tartasa - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »