Baromfi - díszbaromfi. Több mint hobby.

Magyar sárga kettőshasznú - Erdélyi kopasznyakú - Maláj harcos (viador) - Gyöngytyúk (több színben) - Bráma - Orpington- Pézsmaréce (némakacsa)- Liba

Gyöngytyúk

gyongy_4.jpeg

A gyöngytyúk vadon élő őse, a Szaharától délre élő, sisakos gyöngytyúk.  A háziasított változat, szinte alig különbözik vadon élő ősétől.
Afrikában, 15-20 egyedből álló családokba verődve, cserjés-bozótos területeken barangol. Apró, csupasz fejét jellegzetes sisaktaréj védi. Háta félgömbszerűen domborodó, farka ék alakban hegyesedik. A kakasok nem viselnek sarkantyút. Dús tollazata sötét alapon világosan pettyezett, de fehér-, krém-, sárga-, tarka- és ibolyaszínű változatai vadon is előfordulnak.
Amikor az ókori Egyiptomban vallási okokból betiltották a tyúktartást, a szerepét egyes adatok szerint a gyöngytyúk vehette át. Valódi háziasítása majd egy évezreddel később ment végbe.
A gyöngytyúk az egyetlen baromfifaj, melyet nem eredeti hazájában domesztikáltak. Az ókori görögöknél már háziállat volt, és áldozati célra tenyésztették.
Húsa és tojása a római lakomák csemegéje volt.
Magyarországon a gyöngytyúk a 13. században már jelen volt, elsősorban a kolostorok és a főúri vadaskertek tartották díszmadárként. A paraszti gazdaságokban a 19. század végén terjedt el.
A gyarmatosítás kedvezett elterjedésének világszerte. Így került Kínába, majd Indiába, a rabszolgaszállító hajókon pedig Amerikába. Tenyésztésének virágkora a 20. század első fele volt.

gyongy_1.jpg

A gyöngytyúk feltűnő, szép küllemű baromfi. Az apró fejükön lévő sisak a kakasoknál nagyobb méretű. Kétoldali állebenyük fehér, vöröses szélekkel. Tollazatuk általában kékesszürke fehér, apró pöttyökkel. Gyakori a fehér alapszín is, tejföl-sárga ezüstfehér pöttyökkel. A tyúkénál finomabb, könnyebb a csontozata.
Húsa finom, nagyon hasonlít a vadmadarak, például a fácán húsára. Április végén kezd tojni, 60-80 tojást rak. Tojása kisméretű, feltűnő tulajdonsága rendkívül vastag héja, ezért hosszú ideig eltartható. Tojásait mindig elrejtett fészekbe rakja.
Van néhány hátrányos tulajdonsága, ami miatt sokan nem szívesen tartják. Domesztikációja alacsony fokú, vadmadár-ösztöneit, természetes viselkedési formáit megtartotta. Ijedős, minden szokatlan zajra, mozgásra, rémült menekülésbe kezd. Hangja kellemetlenül hangos, rikácsoló, nem "szomszédbarát". Veszekedős, tartásához nagy térre van szükség. Jól repül. Ha a gazda nem vigyáz, hajlamos arra, hogy éjszakára az ólon kívül gallyazzon fel. Viszont nagyon edzett, kitűnő élelemkereső és rovarirtó. Háziasítása során a gyöngytyúk valamivel nagyobb testűvé vált, egyébként azonban alig változott. A háziasított gyöngytyúk nagyon értékes, ízletes húsú baromfiféle.

gyongy_3.jpg

A gyöngytyúkok teste vízszintes tartású és zárt, hátuk feldomborodó. A kakasok testsúlya 1,30–1,60 kg, a tojóké 1,20–1,40 kg. Fejük rövid és széles, csőrük rövid, erős, erősen hajlott, szaruszínű, a hegye vörös. Fejükön sisakot viselnek, mely szarus, vörös, háromszögletű, a kakasoknál nagyobb és meredekebb állású. Arcuk tollatlan, szürkéskék, vagy kékesfehér, égszínkék foltokkal, amelyek a nyak felső harmadának csupasz bőrére is átterjednek. Füllebenyeik szorosan a fejhez simulók, szemeik nagyok, sötétbarnák. A tojóknál kifejezettebben lelógó kétoldali áll-lebenyek rövidek, tömöttek, vaskosak, színük vörös, a közepén fehér folttal. A nyak vékony, izgalomban egyenes tartású, kakasoknál sötétkékes, tojóknál világosabb bőrszínnel, alsó része erősen tollas, felső része csupasz, finom szőrökkel sűrűn benőtt. A törzs erős, a mell nagy, kerekded, telt. A hát széles, erősen boltozatos, hátrafelé erősen lejt. A szárnyak hosszúak, szélesek, szorosan testhez simulók. A farok rövid és lefelé irányuló, középső tollai a szélsőknél hosszabbak. A lábszárak viszonylag rövidek, színük vöröses vagy palaszürke, a kakasnak nincs sarkantyúja.
Csibéi kikeléskor barnás színűek, hátukon hosszanti sötétebb sávokkal.
A naposcsibék színe szürkés, hátukon világosabb sávokkal.
Kilenchetes koruktól a kiáltásuk segítségével különböztethetőek meg: a tojók kiáltása egy- és kéthangú, a kakasoké mindig csak egy hangból áll. Később az is segít a megkülönböztetésben, hogy a kakasok sisakja és áll lebenye nagyobbá lesz, mint a tyúkoké. Egyes fajtáknál a kakas két áll lebeny közti rész türkizkék.
A gyöngytyúk tartása nem sokban különbözik a többi baromfiétól. Számos előnye ellenére a gyöngyös általában mégis hiányzik a családi baromfiudvarokról, elsősorban a tartó számára hátrányosnak tűnő viselkedése, pl. kellemetlen hangja, ijedős, veszekedő természete és mozgékonysága, repülő hajlama miatt.
A gyöngytyúk faji, biológiai és etológiai sajátosságait tekintve tökéletesen megfelel a prémium minőségű termékek előállítása iránt támasztott piaci igényeknek, hiszen hús- és tojásminősége egyedülálló, az állatok pedig – viselkedésük, természetük és életmódjuk alapján – ökológiai típusú tartásra kifejezetten alkalmasak, erre születtek.
A gyöngytyúkot az ökológiai baromfitartás egyik legkiválóbb madara.


Magyar gyöngytyúkfajták


Magyar parlagi gyöngytyúk
A kakasok súlya 1,30-1,60 kg, a tyúkoké 1,20-1,40 kg. Színe fehér, szürke, kékesszürke, igen ritkán előfordul bronz és tarka változatban is. Igényli a szabadtartást. A magyar parlagi gyöngytyúk törvényileg védett baromfifajtáink, közé tartozik.

Hortobágyi hibrid gyöngytyúk
Tollazata kékesszürke. Szabadtartásban és intenzív nevelési körülmények között is jó eredményeket ad. Rendkívül jó tojástermelő, szabadtartásban 110-120 db-ot tojik. Igénytelen, ellenálló, jó élelemkereső.

gyongy_2.jpg

A gyöngy kakas megkülönböztetése meglehetősen nehéz feladat. Ezzel kapcsolatos leírások és fotók nem igen találhatók. Hogy segítsek ebben az ügyben, a következő tapasztalataimat osztom meg olvasóimmal.
A gyöngy kakas testének mérete egy kicsit nagyobb, mint a tyúké. Viselkedése agresszívebb, megtámadja a többi baromfit főleg a fiatal példányokat. Én a hangjukban különbséget nem tapasztaltam, de nincs kizárva, hogy botfülem van. Engem mindkettőnek a hangja irritál. A szakirodalom azt mondja, hogy a kakasnak a fején nagyobb a sisak. Lehet, de ami biztos az az, hogy a kakas csőrének felső részén jól látható egy dudor. Ezek alapján a kakast elég könnyű megkülönböztetni.

gyongy_kakas_1.jpg

gyongy_kakas_2.jpg


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 101
Tegnapi: 120
Heti: 434
Havi: 1 323
Össz.: 1 596 349

Látogatottság növelés
Oldal: Gyöngytyúk
Baromfi - díszbaromfi. Több mint hobby. - © 2008 - 2019 - baromfi-diszbaromfi.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weblap készítő egyszerű. Weboldalak létrehozására: Ingyen weblap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »