Baromfi - díszbaromfi. Több mint hobby.

Magyar sárga kettőshasznú - Erdélyi kopasznyakú - Maláj harcos (viador) - Gyöngytyúk (több színben) - Bráma - Orpington- Pézsmaréce (némakacsa)- Liba

Keltető építése házilag.

Gondolom, mindenki észrevette már, hogy gazdasági válságban élünk, és azt, hogy a Multik minden szarral próbálnak minket megetetni. Megmérgezik életünket minden szeméttel, minden téren. Ezért, ezzel a keltető építéssel házilag, magam módján, őket szándékozom bojkottálni, mert ha az emberek elkezdenek gazdálkodni, önellátókká válni, akkor az mellet, hogy egészségesen táplálkoznak, kevesebbet vásárolnak a Multiktól. Ez által a pénzük is megmarad, és lassan beindul a gazdaság növekedése. Nem hagyom ki az alkalmat, hogy kérjem meg mindazokat akik ezeket a sorokat olvassák, hogy nagyon komolyan vegyék a kialakult helyzetet, és gondoskodjanak a megélhetésükről, a túlélésükről, és tartsanak állatokat, kertészkedjenek, mert ha a Multik nem hajlandók adót fizetni, kivonulnak az országból egyik napról a másikra. A magyar gazdaság erre nincs felkészülve, és nem tudja ellátni az országot élelemmel. A falusiak sem termelnek már évek óta, de ők még valahogy megélnek ha baj van. Nem lehet ugyan ezt elmondani a városi lakósságról, aki éhen pusztul rövid időn belül, ha nincs ki feltöltse az üzleteket. A munkahelyek is fogynak gyors ütemben ugyan úgy, mint a lakosság pénztartalékai. Itt az idő, hogy mindenki értékelje át helyzetét, és tegyen valamit a saját érdekében.
A tenyéssztojásokat január végén már lehet gyűjteni és február elején már be lehet üzemeltetni a keltetőket. Tehát, egy kevés idő még van a keltető építésére. Lehet készen is vásárolni egy ilyen berendezést, de az 100 ezer és 350 ezer forint között van. Ez, amit építünk lényegesen olcsóbb.
No, de fogjunk hozzá a munkához.

Keltetőt lehet építeni régi hűtőszekrényből vagy használaton kívül lévő szekrényből. A hűtőszekrény azért előnyösebb mert kiváló a hőszigetelése, jól zár az ajtó, műanyag a belső burkolata és ezért nem károsodik a magas páratartalom miatt.
Ha egy régi szekrényt használunk a keltető építéséhez, akkor azt célszerű kibélelni horganyzott lemezzel vagy legalább vastag mezőgazdasági fóliával. A hőszigetelés érdekében ajánlom a szekrény külsejét burkolni lépésálló hungarocellel.
Én egy új generációs Zanuszi hűtőszekrényt használok, ami kipurcant 3 év után. Szép, drága, keveset fogyaszt és ugyanannyit működik.
A hűtőszekrényből kirámolunk mindent: a hűtőlapot, vezérlést, polcokat. A hátuljáról leszereljük a hűtőrácsot, vezérlést és aggregátort.

huto_1.jpg

Az üveg polcot, ami fedi a zöldséges dobozokat eltávolítjuk, és helyébe a fekete színű hűtőrácsból kiszabunk egy másik polcot, ami nem engedi még véletlenül sem, hogy a bujtató tálcából kieset csibe, bele kerüljön a párologtató dobozba, ahol megfulladna.
Ez a rács biztosítja ugyanakkor a víz párolgását, és ez fogja tartani az alsó bujtató tálcát.
Bujtató tálca ként használunk kettő kisméretű műanyag rekeszt. Ezekbe helyezzük át a tojásokat 3 nappal a kikelés előtt, amikor ezeket már nem kell forgatni. Itt a pára tartalom magasabb, a csibék könnyebben tudnak lyukasztani és repeszteni. Itt addig tartjuk őket, még meg nem száradnak.  

bujtato.jpg

A teljes belmagasságot lemérjük a felső bujtató tálcától a hűtőszekrény tetejéig. Ez a magasság nálam 70 centiméter. A keretek elfordulásához szükséges közöttük 10 centiméter távolságra. Ha fent és lent elhagyunk, 10-10 centimétert azt jelenti, hogy a keltetőbe lesz 6 darab billenő fém keret, amiben lesznek a fa tálcák. Lemérem a hűtő belsejének mélységét és ebből levonok 2 centimétert. Ez lesz a fémkeret mélysége. Lemérem a hűtőszekrény belső szélességét. Ebből a méretből levonok 3 centimétert és ez lesz a fémkeret szélessége. A fém kereteket 30x30x3 mm-es szögvasból hegesztem össze.

femkeret_2.jpg

A fémkeret hegesztését elől, a laposvas és szögvas között, leköszörüljük, hogy a fatálca ne akadjon meg. Amúgy a legtöbb hegesztés alul van.

femkeret_1.jpg

A két oldala és háta szögvasból készül, az eleje pedig 30x3 mm-es laposvasból, amihez élire állítva hegesszetek egy szál 10x3 mm-es laposvasat, ami nem engedi, hogy a fa tálca kiessen ( kicsússzon) billenés közben. A fémkeret közepén, mindkét oldalt, M10-es anya kerül felhegesztésre. Ezekbe lesznek becsavarva a tengelyek, melyeket 10-es menetelt szárból vágok. Baloldalt elől, látható egy csavar. Ez egy 4x40 mm-es süllyesztett fejű csavar, amit egy megfelelő anyával rögzítettem a kerethez. Mindegyik kereten van egy ilyen csavar. Ezeknek az lesz a szerepük, hogy benne lesznek egy fémpántba, amivel egyszerre mozgatjuk az összes keretet.    

A fatálcák lécekből készülnek. Ezeket a léceket tűzépről lehet beszerezni ingyen, mivel csomagolási hulladéknak számít. Ezeket a léceket rakják a gerendák, padlók, deszkák közé szállítás és tárolás közben. Ezeket fel lehet használni gyújtósnak, paradicsom karónak, virág támasztónak, apácarács alapanyagnak, vagy a mi estünkben keltető tálca készítéshez. Ezeknek a léceknek hossza 100 cm körül van. Ki kell válogatni azokat melyeknek a vastagsága 1 cm és a szélessége 2 illetve 5 cm. Minden tálcához kell számolni 2 darab 1x2 cm lécet és 2 db 1x5 cm lécet.  

lecek.jpg

Lemérem a fémkeret belsejét és minden méretéből levonok egy-egy centimétert. Ez lesz a fatálca külső mérete. Az 1x5 cm lécekből kiszabom a fatálca oldalait, amit összeragasztok az illesztéseknél, majd összeszegezek, ügyelve a derékszögekre. Következő nap a munkát lehet folytatni. A keret aljára rosta fémhálót szoktak szerelni, de ennek ára igen rázós: 10 000 Ft/m2 körül van. Ezért én megoldom sokkal olcsóbban. Először kiszabok és ideiglenesen rögzítek drayvit hálót (amit a nemes vakolatok alá használnak), tűző kapoccsal. Majd 12x12 mm-es hegesztett acél rácsot szabok ki és rögzítek a keret aljához, ugyancsak tűző kapoccsal. 

fatalca_keret_1..jpg 
A végleges rögzítés 1x2 cm-es lécekkel történik, amit több pontban szegezek a keret aljához. Ezzel a fa tálcák készen vannak. Egy ilyen tálcába elfér 63 darab tyúktojás. A 6 tálcába elfér 378 darab, a 2 bujtató rekeszben elfér 90 darab tehát, összesen a keltetőbe elfér 468 darab tyúktojás.

fatalca_keret_2.jpg

Most hogy a tálcák készen vannak, bele próbáljuk a fémkeretekbe. Látható hogy elől a keskeny fémpánt nem engedi a tálca kicsúszását. Egy egyszerűbb változatban, nem szükséges a fémkeret. A tengelyt hozzá lehet rögzíteni a fa tálcához, de ebben az esetben a tojásokat nehezebben lehet ki és berakni, nem beszélve arról, hogy a tálca tisztításához szét kell szerelni az összes tálcát. A tojások súlya miatt előfordulhat, hogy a fa elreped, és a tojások kiborulnak, összetörnek.

femkeret_3.jpg

femkeret_4.jpg

A hűtőszekrény külső része vékony acéllemezből van, a belseje pedig műanyagból. A kettő között egy purhab szerű hőszigetelő anyag van beépítve. A fémkeretnek, fatálcának és a tojásoknak együtt véve a tömege meghaladja a 3 kilogrammot. Ha a tengelyeket, melyek mozgatják a kereteket, átvisszük közvetlenül a hűtőszekrény falán, idővel a lukak deformálódnak, a tengelyek leereszkednek. A 12 darab megnövekedett lukakon keresztül nagy a pára és a hő vesztesség. Azért, hogy ezt a helyzetet kiküszöböljük, a hűtőszekrény mindkét oldalára felszerelünk függőlegesen egy-egy 30x3 mm-es laposvasat, amibe 10 centinkén fúrunk 12 mm-es lukakat amiben fognak mozogni a fémkeretek tengelyei. A 2 darab laposvasat kapupánt csavarokkal rögzítem a hűtőszekrény falához, mindegyiket 2 pontban. A hűtőszekrény belsejébe kerülnek az alátétek és az anyák. Nem szükséges nagyon megszorítani a csavarokat, mert a fal behorpadhat.
Amennyiben régi bútordarabot használunk a keltető építéséhez, a laposvasat nélkülözni lehet mivel a bútorlap vastagsága közel 2 centiméter tömör fa és sok idő kell ahhoz, hogy deformálódjon.

A legköltségesebb része a keltetőnek a digitális hőfokszabályzó. Ezt érdemes időben beszerezni, és érdemes utána nézni az interneten, mert lehet, hogy találsz olcsóbbat mint amit én vásárolok.  A szóban forgó digitális hőfokszabályzó ára (új állapotú) 16 000 Ft + posta költség és a Vatera piactéren vásároltam.
Műszaki leírása és adatai a következők:

A hőmérsékletet regisztrálja, összehasonlítja, majd szabályozza.
A FOX hőfokszabályozó egy egyszerűen kezelhető, különösen megbízható, beépíthető készülék. Feszültségmentes relé- kimeneteivel (max. 250 V/3 A) használható mobil vagy helyhez kötött hűtő- vagy fűtőberendezéseknél. Igen előnyös helyiségek vagy klímakamrák klimatizálására. Akváriumba is használható, az érzékelője vízbe meríthető. Hőmérőként is üzemel és egy fokon belül tartja a hőmérsékletet.

Üzemi feszültség: 230 V/AC; érzékelő típusa: dióda (3m); mérési tartomány: -40 - +90°C; beépítési mélység: 70,5 mm. Beépítési méret: 71 x 29 mm. Méret: 77 x 79 x 35 mm.

digitalis_hofokszabalyzo.jpg

Ameddig megérkezik a digitális hőfokszabályzó, építem tovább a keltetőt.
Vágok 2 darab laposvasat 30x3x800 mm méretben. A két végénél mérek 15 millimétert és bepontozom. Innen bejelölöm a 6 darab 100 mm-es távolságra egymástól a tengelyek helyét, mindkét laposvason (pánton) egyformán, majd bepontozom. Egy vékony fúróval (D=4 mm) átfúrom az összes pontozást. A két végén a lukakat felfúrom a kapupánt vastagságának méretére. A többi lukakat felfúrom a tengelyeknek megfelelő méretére D=12 mm. A szélső lukakba beteszem a kapupánt csavarokat, egy-egy fakötésű alátéttel és az anyákkal, lefényképezem, majd ide alul bemásolom.

pantok.jpg


A hűtőszekrény belsejében, mindkét oldalon bejelölöm az oldal közepét, fent és lent, a felső bújtató rekesz magasságában. Ceruzával húzok egy vékony vonalat függőlegesen a jelölések között.
A vonalon mérek fentről lefele a hűtőszekrény tetejétől 50 millimétert, és átfúrom a hűtőszekrény falát egy 4-es fúróval. Vigyázok arra, hogy a fúró mennyen egyenesen. Kibővítem a lukat a kapupánt csavar vastagságának megfelelően. Az acélpántot rögzítem a hűtőszekrény külső falára ezen a lukon keresztül a felső kapupánt csavarral. Belül felteszem a csavarra a fakötésű alátétet és rá az anyát, amit enyhén megszorítok. Beállítom az acélpántot függőbe és húzok mellette ceruzával egy vonalat, hogy vegyem észre ha netán elmozdul munka közben. Az acélpánton lévő alsó lukon keresztül átfúrom a hűtőszekrény oldalát, és rögzítem az alsó kapupánt csavarral. Egy filctollal bejelölöm mind a 6 luk közepét, pontozom, majd egy vékony fúróval átfúrom minden jelölésnél a hűtőszekrény oldalát, majd felfúrom a 12 milliméteres átmérőre.
Ugyan így rögzítem, és fúrom fel az acélpántot a hűtőszekrény másik oldalára is.

oldalpanttok.jpg

M 10 mm-es menetelt szárból kiszabok 12 darab, 90 milliméteres egyenlő részeket. Ezeknek mindkét végét megköszörülöm, hogy könnyebben kapjon rá az anya. Mindegyiknek az egyik végét bevágom, hogy tudjam meghajtani csavarhúzóval. Ezek lesznek a fémkeretek tengelyei.

tengelyek.jpg

Hogy könnyebben tudjak dolgozni, leszerelem a hűtőszekrény ajtóját. Az acél kereteket egyenként beszerelem a hűtőszekrénybe a tengelyek segítségével. Minden tengely külső végére teszek egy-egy anyát. Ezek segítségével beállítom úgy a keretet, hogy ne érjen hozzá a hűtőszekrény belső falaihoz. Ha ezzel megvagyok, összekötöm a fémkereteket egy acélpánttal amibe már előre kifúrtam a helyét azoknak a csavaroknak melyek minden acélkeret bal első részéhez van rögzítve. Már lassan keltető kinézete van ezért már nem is fogom többet hűtőszekrénynek nevezni az alkotásomat.

kelteto_1.jpg

A tálcákat megszámozom. Ezt azért teszem, mert egy hét alatt nem tudok begyűjteni 450 tenyéssz tojást. Minden hétvégén feltöltök annyi tálcát ahány tojás gyűl össze. Ezért a csibék minden hétvégén fognak kikelni. Kénytelen vagyok vezetni egy naplót, amibe beírom a tálca számat, feltöltés dátumát, tojások számát, tojások fajtáját, lámpázási dátumot, eltávolítót tojások számát és a várható kelési dátumot. Ez teljes áttekintést ad a keltetőre. Nem kell megijedni, nem macera, erre van bőven idő reggel vagy este, a félórás szellőztetés és víz pótlás közben. 

A fűtőszál, ventilátor és a vezérlés a fűtőszekrény külső oldalára kerülnek, egy hőszigetelt dobozba. Ez a doboz, az én esetemben ,10 mm vastagságú OSB lapból és acéllemezből készül, köztük 2 cm vastagságú hungarocellel szigetelve.
A ventilátorok lehetnek különböző típusúak:
- Csőventilátor, amit a szellőztetésnél alkalmaznak. Ez azért nem ajánlatos, mert nem folyamatos üzemmódra lett tervezve és ezért nem lehet túl hosszú életű. A gyenge minőségű 4500 Ft, a jobb minőségű 9 000 Ft fölött van.
- PC hűtő ventilátor, ami meglehetősen halk, hosszú életű, és olcsó. Ára 2000 Ft körül van.
- Villanykályha ventilátor. Nem egy kicsi darab, de hosszú életű mivel csapágyakon fut. Ára újonnan 12 000 Ft. Ehhez érdemes beépíteni egy fordulat szabályzó kapcsolót (dimert) amivel tetszés szerint tudjuk szabályozni a légkeverést. Egy dimer ára 4 500 Ft.
Mivel nekem van itthon elfekvőben egy villanykályha ventilátorom, én ezt fogom beépíteni. ventilatorok_es_vezerles.jpg


A fűtő szál lehet több típusú:
- Bojler fűtőszál, ami kapható különböző teljesítményben 1000 - 2000 - 3000 watt.
- Villanykályha fűtőszálak melyek 500 watt teljesítmények darabonként.
- Vasaló talp, aminek a hőmérsékletét még szabályozni is lehet.
- Forrasztópáka fűtő kerámia.
- Hajszárító fűtőszál.
Ezeknek az ára változó, de a legtöbb esetben akadnak a házkörül ilyen típusú eszközök. És ha nem, akkor lehet használni 5 - 6 darab 75 wattos izzót. 
A nagyobb teljesítményű fűtőszálnál érdemes bekötni egy termosztátot azért, hogy a hőmérséklet semmi képen ne haladja meg a 45 Celsius fokot a szerelődobozban (a leválasztott részben). futoszalak.jpg

 

A világítást külön áramkörre kell kötni egy kapcsolón keresztül.
A ventilátort úgy szintén.
A fűtés sorba van kötve a vezérlő elektronikával. Ezen nincs kapcsoló. Ahogy áram alá van helyezve, azonnal működésbe lép. 

A fűtést, vezérlést, ventilátort a hűtőszekrény oldalára lehet szerelni egy hőszigetelt dobozba, melynek mérete megegyezik szinte a hűtőszekrény  oldal méretével. Vastagsága akkor kell legyen hogy férjen el a ventilátor kb 15 cm.
Más megoldás az, hogy egy kiszuperált mikrosütőt szerelünk a hűtőszekrény tetejére. A meleg levegőt levisszük szigetelt csőben (50-es szennyvíz cső megfelelő idomokkal) a hűtő alsó részébe a párologtató magasságába.

A levegő felemelkedik a hűtő felső részébe. Itt kivágunk egy lukat amit szúnyoghálóval takarunk. Átmérője 5-6 cm. Ugyan ekkora lukat vágunk a mikor aljába is. A levegő keringtetése így meg van oldva.

Hamarosan folytatom. 

 

 

 


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 19
Tegnapi: 77
Heti: 19
Havi: 1 127
Össz.: 1 526 244

Látogatottság növelés
Oldal: Kelteő építése házilag
Baromfi - díszbaromfi. Több mint hobby. - © 2008 - 2018 - baromfi-diszbaromfi.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weblap készítő egyszerű. Weboldalak létrehozására: Ingyen weblap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: gyongytyuk tartasa - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »